Филмови

Дервишот и Смртта

Филмска приказна на „Дервишот и Смртта“ на романот на Меша Селимовиќ...

Понеделник, 25.03.2013 во 23:10

Дервишот и Смртта (Dervis I Smrt)

Дервиш Нурудин е длабоко поразен од апсењето и погубувањето на невиниот брат. 

Надевајќи се да ја спроведе правдата, возвраќа со зло и ја превзема власта. 

Старата управа, иако со нови лица, ќе му ги разбие илузиите.

Режија: Здравко Велимировиќ
Улоги: Воја Мириќ, Велимир „Бата’’ Живојиновиќ