Документарна

Дали западот е минато?

Цивилизацијата е историја на западот (Civilization Is the west history) – Уште еден телевизиски потфат на Нил Фергусон кој се впушта во потрага на одговорот за тоа зошто од 15 век наваму Западната цивилизација е таа која доминира со светот.

Понеделник, 20:50 часот

Цивилизацијата е историја на западот (Civilization Is the west history) – Уште еден телевизиски потфат на Нил Фергусон кој се впушта во потрага на одговорот за тоа зошто од 15 век наваму Западната цивилизација е таа која доминира со светот.

Дали конкуренцијата, науката, приватната сопственост, модерната медицина, потрошувачкото општество и протестантската етика, се единствените вредности кои ја ставија западната цивилизација на престолот на светот?

Заклучоците на Фергусон се изненадувачки и провокативни. Тој докажува дека западната цивилизација ја загубила самодовербата и дека токму таа загуба на вербата во вредностите што таа самата ги промовирала, денска е најголемата закана за континуираната доминација.

 

 

Komentar

Од: Makedonka

Време: 29.03.2013 09:40:34

Коментар: САД (до пред Обама) беше центар на христијанството, најголемиот поборник за опстанокот на Исусовото учење во светот. WASP популацијата (white anglo-saxons protestants) е носител на таа борба и заслужува секаква почит. Тоа што ,,демократските,, закони допуштија да се наполнат тие земји со ,,морално-либерални отпадници,, е друга работа, и протестантите паднаа под 50%. Не смееме да и се ,,ситиме,, на Америка за таквиот тренд. Тој е погубен за сите, кои живееме христијанство и кои сакаме слобода. Ако САД ја загубат светската доминација, тогаш, сметајте дека не завладеа Ѓаволот. За несреќа на сите нас, Обама е носител на тој тренд, значи одвнатре во самата Америка доаѓа ударот по неа самата, а индиректно и по нас. Немојте да воскликнувате од среќа. Ќе биде страотно...

ZIVOT

Од: dejan

Време: 09.03.2013 16:22:12

Коментар: PRIJATELI TOLKU OT AMERIKA SE IZDUVA VISE ZBUNETI SE NEZNAAT SO DA PRAVAT SIRIJA UDRIJA SEGA SAKAT IRAN NEMA NAFTA VISE SAMO NA EDNO MESTO IMA NEOGRANICENI RESURSIPRIRODEN GAS MAJKA RUSSIA I NAFTA I SVE IMA SO NE CEPNAT TAMUZNAAT DEKA KE SE PREGORAAT KAKO SVEKICI I NA RUSSIJA TOA I BESE CELTA ZATOA NE SE EKSPONIRASE I SITE MISLAT DEKA FINASISKI E SLABA NORMALNO JA CEKAA USA DA RIKNE USA IMA PARI SO IMA KOLKU E DUZNA KAJ KINA NA EVROPA KRAJ E VISE ZA NAJVISE STO GODINI USA KE JA NEMA SE ZNAE CIV KE BIDE PRESTOLOT KINA RUSSIJA INDIJA BRAZIL KAZAHSTAN OT CESMA SO TECE NAFTA SEGA GI SKATIJA 100 MILIARDI EVRA SE ZBUDALE NA AERODROMITE NEMA PERSONAL TOA E POCETOK AMA AKO DOSTA MU E VISE NA GAVOLOT PRAVDINATA SEKOGAS KE STIGNE MOZEBI E SPORA AMA STIGA SITE SEKOJ ISEKOGO NAPRET PUTIN GAZI TOA SMECE USA

amarika

Од: tulko drdeski

Време: 22.02.2013 23:49:15

Коментар: Amerika i Engleska bitce zemja proleterska"Sesekjavate neli od pred 70 godini.

12