Филмови

Двобој за јужната пруга

Во октомври 1941 година, партизаните од јужна Србија и Македонија добиваат наредба од главниот штаб да ги одбранат комуникациите, особено железничките линии Ниш-Скопје-Солун и Ниш-Пирот-Скопје.

Во октомври 1941 година, партизаните од јужна Србија и Македонија добиваат наредба од главниот штаб да ги одбранат комуникациите, особено железничките линии Ниш-Скопје-Солун и Ниш-Пирот-Скопје.

Овие пруги по секоја цена мора да бидат онеспособени - нареди другарот Тито. Така започна долготрајната битка за главните патни артерии за нацистичката армија на Хитлер преку кои тој ги снабдуваше со оружје, храна и медицинска опрема своите сили на Медитеранот и источниот фронт.

Режија: Здравко Велимировиќ
Улоги: Драгомир Бојаниќ Гидра, Славко Штимац, Воја Мириќ, Нада Војновиќ, Боро Беговиќ...