Свет

Австралиски војници развеале нацистичко знаме во тек на операција во Авганистан

Австралиски војници развеале нацистичко знаме за време на една од операциите во Авганистан што војската тогаш го оцени како „лоша шега“, а премиерот Малком Турнбул како потег кој е „потполно неприфатлив“.

14.06.2018 10:15:07
Австралиски војници развеале нацистичко знаме за време на една од операциите во Авганистан што војската тогаш го оцени како „лоша шега“, а премиерот Малком Турнбул како потег кој е „потполно неприфатлив“.


Австралиската телевизија Еј-Би-Си објави фотографија од тој инцидент кој се случи во 2007 година, наведувајќи оти пред се работело за „лоша шега“ отколку за нацистички чин.

–  Знамето за кратко се виореше на едно од возилата на австралиската војска vo 2007 година. Командантот веднаш го тргнал, појасни Министерството за одбрана, наведува Еј-Би-Си.

-Знамето  е тргнато, а одговорните казнети, изјави премиерот.