Македонија

Вселенскиот патријарх ќе се сретне со Ципрас и Павлопулос

Посетата на Грција поради учеството на еколошки симпозиум, Вселенскиот патријарх Вартоломеј ќе ја искористи да се сретне со грчкиот државен врв.

04.06.2018 12:18:27

Посетата на Грција поради учеството на еколошки симпозиум, Вселенскиот патријарх Вартоломеј ќе ја искористи да се сретне со грчкиот државен врв.

Како што јави дописничката на МИА од Атина, денеска попладне Вартоломеј ќе има средба со претседателот на Грција, Прокопис Павлопулос, а потоа и со грчкиот премиер Алексис Ципрас.

Официјално не се соопштени темите за кои Вселенскиот патријарх ќе разговара со Павлопулос и Ципрас, но средбите доаѓаат на само неколку дена по соопштението од Вселенската патријаршија дека „во рамките на надлежностите и прерогативите на Вселенскиот патријарх, ќе биде разгледано и ќе се преземе она што е потребно за враќање на црквата на Скопје во канонски рамки под името Охридска архиепископија“.

Вселенскиот патријарх е во Грција поради учеството на деветиот Меѓународен еколошки симпозиум под наслов „Кон една позелена Атика: одржувајќи ја планетата и заштитувајќи ги граѓаните“ што од 5 до 8 јуни ќе се одржи во Атина и на островите Спецес и Идра што и припаѓаат на областа Атика.с

 

Напред со Петицијата

Од: СМК

Време: 04.06.2018 12:23:04

Коментар: Изјасни се ЗА : https://www.change.org/p/united-nations-solution-to-the-name-problem-of-the-republic-of-macedonia-in-the-un

Петиција

Од: МНР

Време: 04.06.2018 12:21:44

Коментар: Време е За реализирање на предлогот на Игор Јанев за признавање на уставното име во Обединетите нации! https://www.change.org/p/united-nations-solution-to-the-name-problem-of-the-republic-of-macedonia-in-the-un