Балкан

Грција ќе им подели една милијарда евра на најзагрозените категории граѓани

Грчката Влада најави дека ќе издвои една милијарда евра за помош на најсиромашните граѓани, за кои владиниот портпарол Димитрис Цанакопулос рече дека најмногу страдале во веќе седумгодишната економска криза.

23.10.2017 12:30:45

Грчката Влада најави дека ќе издвои една милијарда евра за помош на најсиромашните граѓани, за кои владиниот портпарол Димитрис Цанакопулос рече дека најмногу страдале во веќе седумгодишната економска криза.

- Вишокот приходи ќе им биде поделен на социјалните групи кои најмногу страдаа и беа под најголем притисок, изјави Цанакопулос во телевизиско интервју.

Грчката Влада инсистира дека во текот на 2017 година економијата ќе се зголеми за два процента, а дека примарниот буџетски суфицит, кога ќе се издвојат трошоците за отплата на долговите, ќе изнесува 2,2 процента од бруто домашниот производ. Цанакопулос изјави дека овие податоци се позитивни и дозволуваат да се помогне на социјалните категории. Невработеноста во Грција, по долгогодишната криза, изнесува 21,3 проценти, односно 42,8 отсто кај младите.

Во меѓувреме, меѓународните кредитори на Грција денеска почнуваат трета ревизија на имплементацијата на финансиската помош. Цанакопулос рече дека Владата на Алексис Ципрас е подготвена да ги пополни сите дупки во буџетот кои може да се појават во текот на ревизијата.

- Грчката страна ќе биде доследна и ќе исполни се што се согласила да направи, изјави Цанакопулос.

Портпаролот воедно го обвини германскиот министер за финансии во заминување Волфганг Шојбле дека сака да се ослободи од одговорноста за кратењата во грчката економија. Шојбле изјави дека меѓународните кредитори не барале од Грција да ги намали пензиите, но според Цанакопулос, ова е обид за префрлање на вината од европските доверители кон грчката Влада.

 

Од: Auckland

Време: 24.10.2017 02:38:06

Коментар: Ako se vrati nasiot Grujo na vlast i dve ke dade .