Свет

Талабани: Ал Багдади е жив и се наоѓа во Рака, Сирија

Директорот на службата за разузнавање и борба против тероризмот на Ирачки Курдистан, Лахур Талибани изјави денеска дека е „!99 проценти сигурен“ оти лидерот на екстремистичката група Исламска држава, Абу Бакр ал Багдади е се уште жив и дека се наоѓа

17.07.2017 11:47:12
 Директорот на службата за разузнавање и борба против тероризмот на Ирачки Курдистан, Лахур Талибани изјави денеска дека е „!99 проценти сигурен“ оти лидерот на екстремистичката група Исламска држава, Абу Бакр ал Багдади е се уште жив и дека се наоѓа во јужниот дел на сирискиот град Рака. 

Талибани наведе дека, откако ќе биде поразена, ИД ќе врши герилски напади и ќе личи на „Ал Каеда на стероиди“. 

Безбедносни експерти очекуваат идните лидери на ИД да бидат некогашни агенти на разузнавачките служби на Ирак или лица кои биле дел од администрацијата на поранешниот ирачки претседател Садам Хусеин. Според нив, токму овие лица ја направиле стратегијата на групата.