Свет

Австрија ги забранува бурките

Австрискиот Парламент доцна синоќа усвои закон со кој се забранува носење во јавноста на облека која целосно го покрива лицето, како што се бурките.

17.05.2017 14:24:48

 Австрискиот Парламент доцна синоќа усвои закон со кој се забранува носење во јавноста на облека која целосно го покрива лицето, како што се бурките. 

Одредбата е дел од поширокиот интеграциски закон, на кој Владата продолжи да се работи и покрај несогласувањата во владејачката коалција, јави ДПА. 

Од октомври, носењето на облека што целосно го покрива лицето во јавност ќе се казнува со глоба од 150 евра. 

Се уште не е познато колку лица би можеле да се соочат со казни поради ова мерката. 

Со друг дел од новиот закон се забранува ширењето на Куранот и се бара од сите мигранти во Австрија да преминат „интеграциска година“ во која ќе учат германски јазик и етички правила. 

Таа одредба е насочена кон бегалците и азилантите за кои се проценува дека имаат добри шанси да останат во Австрија. 

Од апликантите се бегалски статус се очекува исто така да извршуваат бесплатна општествено корисна работа. Секој кој ќе го одбие тоа ќе ја загуби социјалната помош. 

Предлогот има за цел да ги приспособи мигрантите кон австрискиот пазар на трудот. 

 

ORGANITE-SUP

Од: ZAKONODAVEC

Време: 17.05.2017 17:26:18

Коментар: Nadleznite organi imaat polno pravoda go pregledaat -liceto i utvrdat ;; Koe e i dali e mashko ili zensko=da ne imat naoruzanje=Pa vie misletemuja so prekrivanjeto. Chovek-od glava do peti =pokrien so crna obleka=kako moze nadlezniot Policaec da znait koj ei shto=Mozda ima -Automat ispod oblekata..?? Bidi takov kako shto se i drugite vo tie sredini==A doma prai shto i kako znaish..--itochka..??