Култура

 

„Скопско лето“ почнува со концерт на музичари од Израел


Со концерт на Дадо Дганит, позната пејачка и член на Националниот театар на Израел „Хабима“, вечер од 20.30 часот во Македонската филхармонија ќе биде отворен фестивалот „Скопско лето“.

повеќе

21.06.2018 11:18:07

Скопје Стрит Мјузик фестивал - квалитена музика достапна за сите


Со концепт кој го нуди годинава, целта е, на граѓаните да им се овозможи на улиците и во своите маала да слушнат квалитетна музика, која инаку ја има само на официјалните сцени и во концертните сали.

повеќе

21.06.2018 11:07:04

Летен саем на книгата


Летен саем на книгата од денеска до 13 јуни ќе се одржи во Скопје. Саемот е во организација на Здружението на издавачите и книжарите на Македонија и Скопје сити мол.

повеќе

08.06.2018 11:22:45

Викендов на Водно ридско-брзински натпревар


На Водно викендов ќе се одржи ридско-брзински натпревар, на кој се најавени 30-тина домашни натпреварувачи.

повеќе

08.06.2018 10:37:00

УКИМ ќе ги награди најдобрите дипломирани во 2016/2017


„Св. Кирил и Методиј“ ќе им додели награди и пофалници на најдобро дипломираните студенти во учебната 2016/2017 година и наградата „26 јули” на најдобрите студенти во учебната 2017/2018 година од областа на архитектурата, општествените науки и уметн

повеќе

08.06.2018 10:31:25

Уличното шоу „Баскерфест“ во повеќе општини од утре до 24 јуни


Фестивалот на улични уметници „Баскерфест“ традиционално ќе се одржува на плоштадот „Македонија“ од 12-ти до 17 јуни, но претходно карванот на ова улично шоу ќе помине низ неколку градови во државата.

повеќе

07.06.2018 11:04:33

Почнува „Скопје синема сити“, 15 филмови до 10 јуни


Музиката и нејзиното филмско претставување е во фокусот на програмата на четвртиот фестивал „Скопје синема сити“ (ССС) чие летно издание ќе се одржува од денеска до 10 јуни во Кинотеката на Македонија.

повеќе

06.06.2018 11:02:20

Отворање на Музејот на илузии


Скопје добива Музеј на илузии, кој ќе биде отворен денеска и ќе придонесе за зголемување на забавните содржини на градот, но и несомнено ќе биде место каде покрај домашните гости интерес ќе пронајдат и странските туристи.

повеќе

06.06.2018 10:59:01

Министерството за култура двојазично: Првата вест на насловната страна на веб сајтот на албански јазик


Новиот министер во ресорот култура ги донесе и првите конкретни промени.

повеќе

05.06.2018 21:06:37

Уму Сангаре го затвора 17. ОФФест


Уму Сангаре, најголемата африканска пејачка која доаѓа од Мали, вечер од 20.30 часот ќе настапи во Македонската опера и балет и ќе го затвори 17. ОФФест.

повеќе

05.06.2018 11:01:24

12345678910...