Здравје

 

Зрачењето од мобилните телефони не предизвикува рак


Американски научници од организацијата Национална програма за токсикологија ги негираат наводите за опасностите од зрачењето на мобилните телефони.

повеќе

05.02.2018 14:45:23

Природен напиток кој го отстранува лошиот здив


Покрај редовното миење на забите, плакнењето на усната шуплина е клучна за одржување на хигиената на устата.

повеќе

29.01.2018 12:54:51

Професии кои што лошо влијаат на нашето здравје


Некои професии го уништуваат физичкото или психичкото здравје, а дури 26 отсто работно активните во стресните занимања бараат помош од лекар, покажува истражување на Универзитетот на Јужна Калифорнија.

повеќе

04.01.2018 11:30:58

Денот на благодарноста во Њујорк ќе биде прославен под најстроги безбедносни мерки


Властите во Њујорк воведоа најстроги безбедносни мерки поради денешното празнување на Денот на благодарноста.

повеќе

23.11.2017 11:20:52

Починатите се свесни на мигот кога настапува смртта


Починатите луѓе знаат дека животот им завшил, иако и натаму се свесни за тоа што се случува околу нив, се вели во истражување на медицинскиот центар „Лангон“ при Њујоршкиот универзитет.

повеќе

07.11.2017 11:33:06

Десетици илјадници луѓе во Северна Кореја го славеа тестирањето на хидрогенската бомба


Во Пјонгјанг вчера се одржа масовна свеченост со голем собир и два огномети во чест на научниците заслужни за најмоќното нуклеарно тестирање извршено кога и да е во земјата.

повеќе

07.09.2017 11:30:28

Истражување: Која нација најмногу, а која најмалку пешачи


Американски научници собраа податоци од паметни телефони од сите делови на светот, за да утврдат која нација најмногу, а која најмалку пешачи.

повеќе

13.07.2017 12:42:51

Ултра-антибиотик против супербактериите


Група американски научници создадоа антибиотик против инфекции предизвикани од најопасните супербактерии во светот, објави научното списание ПНАС.

повеќе

31.05.2017 14:26:34

Физичката неактивност еден од водечките фактори на ризик за смрт


Под физичка активност, велат тие, се подразбира секое телесно движење од скелетните мускули со кое се троши енергија. Терминот „физичка активност” не треба да се меша со „вежба”.

повеќе

10.05.2017 14:42:57

Како некои луѓе спијат четири часа, а работат двојно повеќе?


Цврстиот и мирен cон e мнoгу вaжeн зa квалитетот на живoтот нa еден чoвек. И, додека зa некои, и осум чaca спиење на ден, cе недoволни, зa дpyги и четири cе мнoгу.

повеќе

24.04.2017 14:46:35

12345678910...