Економија

 

Поскапи земјоделски производи поради одданочувањето на земјоделците со приходи до 300 илјади денари


Домати, пиперки, пченица, компир, грозје, се ќе поскапе – тврдат земјоделците. Бесни се поради новите законски измени кои предвидуваат оние со вкупни приходи до 300 илјади денари кои досега беа ослободени од одданочување сега да плаќаат персоналец.

повеќе

20.11.2017 14:07:55

Лоши резултати на градежните компании, работниците стравуваат од откази


Градежниците стравуваат од откази. Слабите резултати на градежните компании во првите 9 месеци од годинава ги исплаши работниците дека фирмите ќе одлучат да ги скратат своите трошоци преку намалување на бројот на работници.

повеќе

19.11.2017 13:53:43

Експресна прераспределба на буџетот - изгубија студентските домови, училиштата, министерствата за животна средина


Додека траат дебатите околу буџетот за наредната година, скоро 27 милиони евра од овогодинешниот експресно се прераспределија меѓу буџетските корисници.

повеќе

18.11.2017 17:13:43

Владата најави: ќе има измени во законот за пензиски систем


Нови законски измени за промени во пензискиот систем подготвува министерството за труд и социјална политика. Оттаму велат дека крајната цел е да се постигнат повисоки комбинирани пензии за членовите во тростолбниот систем.

повеќе

17.11.2017 17:52:52

Земјоделците ќе плаќаат персонален данок за приходи од продажба на сопствени производи


Најновите предложени измени во Законот за персонален данок на доход предвидуваат тие да не плаќаат персоналец на паушално утврден приход, туку да се одданочуваат со персонален данок на точно пресметани приходи.

повеќе

17.11.2017 17:46:40

Владата даде зелено светло за зголемување на акцизата


Граѓаните дефинитивно ќе плаќаат поскапо гориво. зголемувањето на акцизата на дизелот и екстралесното масло за домаќинствата за 3 денари помина на владина седница.

повеќе

16.11.2017 16:25:28

Светска Банка: Македонија ќе има најнизок раст во регионот


Светска банка ја намали проекцијата за раст на економијата од 2.8% колку што проектираше на пролет на 1 и пол процент во најновиот извештај. Тоа е најниска проекција за економски раст во регионот. Од Светска Банка сметаат дека политичката криза си го

повеќе

16.11.2017 15:46:10

Владата го усвои предлог-законот за зголемување на акцизата на нафтата


Владата на седница го усвои Предлог законот за изменување и дополнување на Законот за акцизите со кој се предлага зголемување на висината на акцизата на дизел горивото кое се користи како погонско гориво.

повеќе

16.11.2017 11:24:34

Земјоделците лути на власта - им ги зголемуваат акцизите, а им ги намалуваат субвенциите


Повеќе пари во буџетот, а помалку за македонскиот аграр, Владата ги извиси земјоделците. Им ја зголемуваат акцизата на горивата, а им ги намалуваат субвенциите. Фармерите очекуваат зелената нафта да го ублажи ударот од зголемената акциза.

повеќе

15.11.2017 15:26:54

Наместо враќање на ДДВ, граѓаните добија зголемување на акцизата


Наместо враќање на ДДВ, граѓаните добија зголемување на акцизата.

повеќе

15.11.2017 14:46:49

12345678910...